Acteur Bert Verbeke

Theater heeft iets onbeschrijfelijk magisch

BERT VERBEKE

Van bekend tv-personage naar creatieveling op de planken: Bert Verbeke ruilde vorig jaar zijn bekende televisierol als Bram Schepers om voor meer muziek en theater. Hij speelde onder andere mee in de Vlaamse musicalproductie ’14-’18 en deed vele harten smelten met zijn eerste solovoorstelling Beter dan ik. “Zijn de mensen rondom mij ‘beter dan ik’ en ben ik wel goed bezig?” Het zijn vragen die voortdurend door zijn hoofd spoken.

Er hangt een gemoedelijke sfeer in het lezerscafeetje Revista in Antwerpen. Met een dampende espresso voor de neus zit Bert Verbeke klaar om te vertellen over het nieuwe hoofdstuk in zijn leven.  Tot vorig jaar speelde hij mee in Thuis, een van de bekendste televisieseries in Vlaanderen. “Ik heb die keuze gemaakt. Je wordt geen acteur met de intentie om je hele leven lang dezelfde rol te spelen”, verklaart hij. “Als acteur van Thuis had ik een vast inkomen, wat eigenlijk voor een omgekeerd effect zorgde. Ik werd er een beetje lui van. Naast de serie Thuis speelde ik wel theater, maar zelf iets creëren kwam er niet aan te pas. Na enkele jaren voelde ik dat het tijd was voor verandering. Ik wou het risico vermijden dat ik met tegenzin naar de set zou gaan. Stoppen met mijn rol in Thuis was een goede beslissing, want ik heb daarna veel kunnen verwezenlijken.”

Naam: Bert Verbeke

Leeftijd: 32

Geboren in: Gent

Studies: Regentaat Muziek en Nederlands (Hogeschool Gent), Dramatische Kunsten (Conservatorium Brussel)

Woonplaats: Antwerpen

Muziek: Nova Zembla (zang, gitaar, piano), Joni Sheila (gitaar), ‘Keep You Warm’ (winnaar ‘Stars For Life’)

Belangrijkste rollen: tv-serie ‘Thuis’ (Bram Schepers), musical ‘Fiddler on the Roof’ (Fyedka), musical ‘Ben X’ (Bogaert), musical ’14-’18 (Albert De Smet), film ‘Lee & Cindy C.’ (Lee), solovoorstelling ‘Beter dan ik’ (zichzelf)

Binnenkort te zien in: tv-serie ‘Coppers’ (Laurent Vandenbergh)

Twee werelden

Toch denkt Bert Verbeke met een nostalgisch gevoel terug aan zijn carrière bij de Vlaamse kijkersmagneet. “Ik had een gigantisch populair personage waardoor mensen me vaak aanspraken op straat. Eén keer gebeurde dat zelfs als Bram.  Een oud dametje in de ‘Brico’ vroeg bezorgd hoe het met mijn vader ging. Mijn fictieve vader lag toen op sterven in de reeks ”, glimlacht hij. “Vreemd genoeg word ik nu nog nauwelijks herkend. Waarschijnlijk omdat  ik wat vermagerd ben en een baard gekregen heb.”

Vreemd genoeg went het ook dat een rijdende tribune met 1800 mensen op je afkomt zoals in ‘14-’18

Als een acteur de switch maakt van televisie naar theater vragen mensen zich vaak af welke ervaring het meeste voldoening geeft. Bert Verbeke fronst bij die vraag alvast zijn wenkbrauwen: “Dat is eigenlijk een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Het zijn twee compleet verschillende werelden. Als ik echt moet kiezen, zou ik voor theater gaan. Theater heeft iets onbeschrijfelijk magisch. Dat klinkt heel mysterieus, maar het is wel zo. Theater doet iets met een mens. De sfeer die in de zaal hangt, kan je nooit voelen op set. Er is daar geen publiek aanwezig.”

1Beter dan ik

Een van Bert Verbekes meest interessante ervaringen is ongetwijfeld zijn eerste solovoorstelling. Beter dan ik is een mengeling van fictie en realiteit. Het verhaal gaat over een man die tijdelijk bij de VRT wordt ontslagen. Het personage begint aan een innerlijke zoektocht en stelt zichzelf voortdurend in vraag. Een fenomeen dat terugkomt in het echte leven van de acteur: “Als je jong bent, is alles vanzelfsprekend en vrijblijvend. Maar dat verandert. Eens je 25 bent, afstudeert en een job vindt, word je met de realiteit geconfronteerd. Je begint je allerlei vragen te stellen: Is dit wel wat ik wil? Wat zijn mijn toekomstperspectieven? Sommige van mijn vrienden hebben al kinderen. Zijn ze daarom beter dan ik? Die vragen spoken soms door mijn hoofd. Opeens word je in het echte leven gegooid. Je moet geld verdienen, een huishouden doen, een relatie hebben… Vandaar de titel van de voorstelling.”

Die eerste solovoorstelling smaakt alvast naar meer. Over een toekomstige opvolger doet Bert Verbeke een tikkeltje geheimzinnig. “Ik heb al een idee voor een volgende voorstelling, maar daarover kan ik nog niets verklappen”, grijnst hij. “Als ik zou willen, zou ik dat op een week maken. Maar zoiets heeft maanden tijd nodig.”

Plankenkoorts

Dat Bert Verbeke een echte duizendpoot is, valt niet te ontkennen. Hij speelde mee in de musicals Ben X, ’14-’18 en Fiddler On The Roof. De musicals zijn totaal verschillend, maar hebben alle drie voor mooie herinneringen gezorgd, vertelt hij:  “Omwille van de authenticiteit was ’14-’18 ongelofelijk. Het was de grootste musicalproductie die ooit gemaakt is in Vlaanderen. Ben X is dan weer onvergetelijk omdat ik daarin de leukste rol heb mogen vertolken. Ik mocht namelijk een verschrikkelijke klootzak spelen. Dat was een uitdagende rol, omdat het zo ver van mijn eigen persoonlijkheid ligt. Fiddler On The Roof blijft natuurlijk mijn eerste musical.  Ook al had ik daarin maar drie zinnetjes tekst, toch zitten ze in mijn geheugen gegrift.”

Brussel was diehard en rock-’n-roll!

“Fiddler On The Roof was trouwens een productie van Lucas Van den Eynde. Ik kwam net van de schoolbanken en had heel veel bewondering voor hem.” Een andere collega die Verbeke hoog inschat, is onze bekendste Belgische acteur Matthias Schoenaerts “Ik ken hem niet persoonlijk, maar als ik hem tegenkom, zegt hij altijd vriendelijk goeiedag”, zegt Verbeke. “Hij heeft totaal geen kapsones en is oprecht geïnteresseerd in wat je aan het doen bent. Dat apprecieer ik enorm.”

Hoewel Bert Verbeke al heel wat acteerprestaties achter de rug heeft, blijven de zenuwen toch kriebelen. “Ik ben al een tijdje in het vak dus daar word je wel ervaren in. Toch heb ik nog steeds een beetje zenuwen voor elke voorstelling”, vertelt hij. “Vreemd genoeg went het ook dat een rijdende tribune met 1800 mensen op je afkomt zoals in ‘14-’18!”

Nova Zembla

Bert Verbeke is vooral gekend vanwege zijn acteerprestaties, maar ook muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. “Toen ik acht was, speelde ik al muziek. Op mijn vijftiende begon ik dan zelf liedjes te schrijven die ik speelde met mijn band Nova Zembla. Het ging ons voor de wind. We hebben zelfs een eigen EP uitgebracht. Jammer genoeg lagen onze ambities te ver uit elkaar en zijn we elk onze eigen weg moeten gaan”, legt Verbeke uit. Hij is nu opnieuw gaan focussen op muziek. “Momenteel zijn we bezig met de promo van de nieuwe plaat. Het is allemaal nogal spannend omdat we niet weten of de muziek zal aanslaan. Voor de release van de plaat gokken we op maart 2016.”

De liefde voor muziek speelde ook een rol in zijn studiekeuze. Voor dat de acteur naar het Conservatorium in Brussel trok, koos hij voor een regentaat muziek en Nederlands in Gent. Ondanks dat hij zijn diploma behaald had, zou Verbeke nooit les willen geven: “Ik heb die richting gestudeerd omdat ik erg gepassioneerd ben door taal en muziek, maar lesgeven is nooit mijn ambitie geweest. Ik geef wel graag les als het gaat over toneel, acteren en muziek omdat dat op een heel andere manier gebeurt.”

2

Nostalgie

Verbeke zijn studentenperiode in Gent zag er helemaal anders uit dan die in Brussel. “Aangezien ik altijd in Gent gewoond heb, was dat voor mij eerder een verlengstuk van mijn humaniora. Brussel daarentegen was nieuw voor mij. Daar was het diehard en rock-’n-roll”, glundert hij.

Wat ik nu nog wil doen? Meer van dat!

Ondanks het feit dat Bert Verbeke het grootste deel van zijn leven in Gent gewoond heeft, voelt hij zich geen echte Gentenaar. “Sommige mensen kunnen verknocht zijn aan een plaats. Dat begrijp ik niet. Ik kom graag in Gent omdat daar mensen wonen die ik graag zie en er veel mooie gebouwen staan. Ik voel mij daarom wel geen Gentenaar. Al verwerk ik het nostalgische van Gent soms in mijn muziek”, vertelt hij. “Nu woon ik in Antwerpen en dat is een mooie stad. Toch voel ik mij ook geen Antwerpenaar. Als ik weg zou gaan uit Antwerpen zou ik dat erg vinden. Omwille van het sociaal leven dat ik hier zou  achterlaten, maar niet het Mas of de Meir die ik zou moeten missen.”

“Als ik weer eens aan het piekeren ben over de keuzes in mijn leven, zie ik dat ik toch al mooie dingen heb gerealiseerd”, zegt hij met lichte trots. “Ik heb jarenlang meegedraaid in het best bekeken televisieprogramma van Vlaanderen, een hoofdrol in een film gespeeld en deel uitgemaakt van de grootste musical ooit in dit land. Ik heb enorm veel gedaan in een korte tijd. Wat ik nu nog wil doen? Meer van dat!”

 

Celine Camu en Heleen Claeys / Foto’s Michiel Martin

Binnenkort staat er een nieuwe Bert Verbeke voor ons klaar. In Coppers, een nieuwe politiereeks op VTM, zal hij te zien zijn als Laurent Vandenbergh. “Laurent is een jonge flik en het groentje van het team. Hij is een beetje naïef en overambitieus”, zegt Verbeke daarover. Ook Hilde De Baerdemaeker, Luk Wyns en Lotte Pinoy zullen te bewonderen zijn in de serie.

Ben je benieuwd naar de solovoorstelling Beter dan ik? Op zaterdag 5 december speelt Bert Verbeke nog een laatste keer op een benefietnamiddag in het Gents kunstencentrum CAMPO. De voorstelling is ten voordele van VZW Ziekenhuisclowns en Joka, de twee organisaties waar Bert peter van is.

Dit artikel staat ook te lezen in de elfde editie van TANK magazine.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *