Allochtonen en autochtonen samen boven de kookpot

Pieter Duysburgh (34) vroeg zich af: hoe kunnen we nieuwe Belgen helpen integreren? Het antwoord luidde: samen koken. Daarom richtte hij samen met Ruben en Elisabeth in september Dine with us op. “Het is een beetje zoals Komen eten maar dan zonder de commentaar.”

Het trio wil allochtonen en autochtonen samenbrengen boven de kookpot. Ze geloven dat koken de eerste ontmoeting interactiever maakt en op een wezenlijke manier kan bijdragen tot integratie. “We willen ervoor zorgen dat door dagdagelijkse dingen nieuwe contacten gelegd worden.Samen koken maakt de eerste ontmoeting interactiever. Uiteindelijk gaat het ook niet om dat koken. Het is gewoon een reden om samen rond tafel te zitten”

Pianoman

“We beseffen dat migratie een uitdaging is, maar die mensen zullen zeker en vast ook een meerwaarde vormen voor onze samenleving.” Dine with us vindt deze positieve ingesteldheid heel belangrijk. “Je kan er een probleem van maken of je kan er het beste van maken!” Zelf was Pieter al twee keer gastheer. “Het is ongelooflijk vlot verlopen. Eén verhaal is me altijd bijgebleven.” Pieter leerde een Syriër kennen die pianist was in zijn thuisland.

Mensen die iets proberen te maken van de situatie waar ze in beland zijn, dat zijn helden

“Eenmaal hier aangekomen, werd hij ergens aan de rand van Brussel in een centrum geplaatst. Geen werk, geen leven en vooral: geen piano meer. Die jongen wou niets liever dan zijn talent verder te ontwikkelen. Dat gaat nu heel moeilijk en dat vind ik jammer.”

Pieter denkt erover na om voogd te worden. Zo helpt hij jonge immigranten naar een thuis zoeken. ©EmmaDerweduwen
Pieter denkt erover na om voogd te worden. Zo helpt hij jonge immigranten naar een thuis zoeken. ©EmmaDerweduwen

Lepel

Pieter kreeg zijn aanleg voor liefdadigheid met de paplepel in de mond.“Mijn grootmoeder woonde vroeger in een klein dorp, waar ze reizigers onderdak aanbood. Ik kan me geen enkel moment herinneren waarop dat huis niet boordevol leven zat. Ook al spraken ze een andere taal, ze kon het altijd met handen en voeten uitleggen.”

Pieter is verbaasd wanneer mensen zich inschrijven. “Ik vind dat zo moedig, want je weet niet wat er op je af zal komen. Mensen die iets proberen te maken van de situatie waar ze in beland zijn, dat zijn helden. Ik geloof niet in die ene grote persoonlijkheid die alles veranderd. Ik denk eerder dat alles voortvloeit uit samenwerken en kleine stapjes van vele mensen.”

Hoe zalig zou het zijn moesten mensen frequent een Dine with us-etentje doen, net zoals bloed geven?

Dine with us heeft gestructureerde toekomstplannen en wilde dromen. Binnenkort zal Dine with us een vzw worden. De bedoeling is om een goede werking uit de grond te stampen en van Dine with us een soort begrip en merk te maken. “Hoe zalig zou het zijn moesten mensen frequent een Dine with us-etentje doen, net zoals bloed geven?”

 

Emma Derweduwen

Zin om zelf eens een etentje te organiseren? Meld je dan aan bij Dine with us en voor je het weet is je keuken een multiculturele hotspot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *