Batman (1989) – Tim Burton

Superhelden zijn big business in Hollywood. Na het succes van zijn recentste film Black Panther, brengt comicgigant Marvel Studios volgende maand zijn populairste personages samen in het langverwachte Avengers: Infinity War. Eind dit jaar zal ook zijn geduchte rivaal DC Comics nog eens proberen een goeie film te maken. Over een superheld die met vissen kan praten of zoiets. Jammer dat het zo moet gaan voor DC. De studio heeft immers een paar van de beste superheldenfilms ooit op hun palmares. Case in point: Batman.

Lang voor Christopher Nolan de gemaskerde vleermuis de geschiedenis inschreef met zijn Dark Knight-trilogie, maakte regisseur Tim Burton in 1989 dit meesterwerk. Jazeker, een meesterwerk. De meeste mensen associeerden Batman toen nog met ‘kinderstrips’. Kleurrijke, onschuldige verhaaltjes met een moraal voor hun kroost. Iets veiligs. Burton koos er echter voor om met zijn film terug te gaan naar de kern van het personage. Een slimme zet.

Wie kent er het verhaal van Batman niet? Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne gezworen om de misdaad te bestrijden. Hij neemt de identiteit aan van Batman, de gemaskerde wreker die criminelen doet boeten voor hun daden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en zet alles naar zijn hand…

De sfeer van deze film leunt heel erg aan bij die van de originele comics. In tegenstelling tot veel huidige superheldenfilms heeft Batman een heel eigen sfeer, een eigen identiteit. Je voelt dat hier een visionair achter de camera staat en geen ingehuurde stroman die gewoon doet wat de studio wil. Zoals in veel van zijn films leeft regisseur Burton zich hier volledig uit met grootse decors en prachtige shots.

Gotham City, de stad waar het hele verhaal zich afspeelt, ziet eruit als een gotische versie van Metropolis. Ook de mysterieuze muziek van Danny Elfman tilt de film naar een hoger niveau. Neem bijvoorbeeld een heel simpele scène waarin Batman in zijn auto door een bos rijdt. Het klinkt erg banaal, maar de muziek in combinatie met de magnifieke filmtechniek zorgt ervoor dat net dit één van de meest memorabele momenten wordt.

Voor de rol van Batman werd de komiek Michael Keaton gecast. Op het eerste gezicht een nogal vreemde keuze, maar het pak van Batman zit hem als gegoten. Tot op vandaag heeft geen enkele acteur Keaton geëvenaard. Zelfs wanneer hij het kostuum niet aanheeft, gaat er continu een onderhuidse dreiging van hem uit. Hij weet de pijn en het verdriet van zijn personage erg treffend weer te geven zonder grootse speeches. Eén blik en je weet genoeg. Hollywoodicoon Jack Nicholson speelt The Joker, Batmans aartsvijand. A match made in heaven. Is er immers iemand die beter een moordlustige psychopaat kan neerzetten dan Nicholson?

Burtons Batman is de laatste jaren een beetje overschaduwd door films als Batman Begins en The Dark Knight. Hoewel dat ook kleppers van formaat zijn, verdient Burton wat meer krediet. Hij maakte met Batman een beklemmende fabel. Een donker sprookje dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *