Dagen Zonder Vlees (Deel 1): ‘Vegetariërs, hoe doen jullie dat?’

TANK TEST: Dagen Zonder Vlees. Onze redactrice Sien neemt de proef op de som en gaat in een studentenstad Gent vol Julientjes, goedkope spaghetti’s, pitta’s en mexicano’s de uitdaging aan om veertig dagen vis noch vlees te eten. Deel 1.

‘Zoals ik wel vaker doe, begin ik eraan zonder enige vorm van voorbereiding. Niet één keer heb ik me afgevraagd of ik dit wel aankan. Heel moeilijk klinkt het niet, toch? Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan vegetarische gerechten en in bijna elke winkel vind je overal wel een paar schappen met vleesvervangers. Waar ik me het meeste zorgen om maak, is wat ik op mijn boterhammen ga leggen, want twee keer per dag warm eten? Te veel van het goede. Ik ben een fervente fan van een pistolet met kipfilet en een beetje tartaar. Dat wordt nu een pistolet met tartaar. Niet bepaald de meest voedzame maaltijd. Alles wat ik kan bedenken om op mijn boterham te leggen, is vlees of vis. Kipfilet, salami, hesp, tonijnsla, hespenworst… Rest er nog: kaas. Maar laat dat nu niet bepaald mijn favoriete broodbeleg zijn. Veertig dagen bokkes met choco klinkt als muziek in mijn oren, maar ik heb geen zin om er daarna met een puistenkop bij te lopen. Ik zou ook elke dag een minibroodje kunnen maken, met sla, worteltjes, komkommers… maar dat is zo omslachtig.  Er moet toch ook een beter alternatief zijn? Vegetariërs, hoe doen jullie dat?’

Veertig dagen bokkes met choco klinkt als muziek in mijn oren, maar ik heb geen zin om er daarna met een puistenkop bij te lopen.

‘Afgezien van de boterhamperikelen verlopen de eerste dagen zonder vlees of vis best goed. Al ben ik natuurlijk nog niet lang bezig.  Wat helpt, is dat ze er thuis rekening mee houden. Mijn moeder waarschuwt me wel dat ik naar producten moet gaan zoeken waar veel eiwitten inzitten uit schrik dat ik zou bezwijken aan een vitamine B12-tekort.’

Pottekes

‘Net voor ik terug naar Gent vertrek, maak ik nog een stop bij de diepvries. Ja, ik ben zo’n studente die pottekes van thuis meekrijgt. En nee, dat wil niet zeggen dat ik nooit zelf kook. Zeker nu zal ik zelf op zoek mogen gaan naar mijn maaltijden want in elk potteke zat wel iets van vlees. Ik dacht even te bezwijken toen ik de cannelloni niet mocht meenemen, dat zou zo gesmaakt hebben! Ook de pasta met zalm zal voor een andere keer zijn.’

Conclusie van deze eerste week: ‘Het is in het begin een beetje zoeken naar de juiste producten, maar het lijkt mij wel haalbaar. Mocht ik veertig dagen geen chocolade mogen eten, had ik allang moord en brand geschreeuwd. Volgende week ga ik op zoek naar alternatieven voor mijn broodbeleg en test ik de vegetarische maaltijd van De Kantiene uit.’

– Sien Vanneste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *