Dagen Zonder Vlees (Deel 3): “Stiekem begin ik het leuk te vinden”

TANK TEST: Dagen Zonder Vlees. Onze redactrice Sien neemt de proef op de som en gaat in een studentenstad Gent vol Julientjes, goedkope spaghetti’s, pitta’s en mexicano’s de uitdaging aan om veertig dagen vis noch vlees te eten. Deel 3.

‘Alweer een week voorbij zonder ook maar één keer te zondigen. Driewerf hoera! Ondertussen voelt het vlees- en visloos bestaan al zo gewoon aan dat ik in de winkel automatisch op zoek ga naar vegetarische alternatieven. Tot nu toe heb ik al twee favorieten: vegetarisch gehakt en vegetarische schnitzel. Toegegeven, ik heb nog lang niet alles geproefd, maar tijdens de laatste week zal ik een top drie maken. Wie weet zal ik die alternatieven wel integreren in mijn vleesetend leven.

Deze week ging ik ook eten bij mijn geliefde meter die me -als volbloed vegetariër- een beetje wegwijs maakte in vleesvervangers. Op het menu stond groentjes en vier vegetarische alternatieven. Kippennuggets (zie deel 2) kende ik al, maar ik maakte ook kennis met groenteballetjes, falafelballetjes en linzenburger. Het ene beviel me al wat meer dan het ander, wat normaal is uiteraard. Ze gaf me ook vegetarische lasagne mee en -warempel- een oplossing voor het boterhamprobleem (zie deel 1): eiersla. Supersimpel eigenlijk: een hardgekookt eitje in stukjes, gemengd met mayonaise of tartaar.’

Wie weet zal ik die vegetarische alternatieven wel integreren in mijn vleesetend leven

‘Donderdag had ik afgesproken met een vriendin om iets te gaan eten. Afspraak in de Hema, waar ik zelf nog nooit was gaan eten. Onder een stralende zon begon de zoektocht weer. De mogelijkheden waren legio, zo stond er bijvoorbeeld een hamburger met vegetarisch vlees -ik blijf het raar vinden om dat te zeggen- op de menukaart. Uiteindelijk werd het een panini en een vanillemousse: die had ik wel verdiend na al die vleesloze dagen.

‘s Avonds was het datenight met mijn vriend. We hadden allebei totaal geen zin om te koken en daarna nog te staan afwassen. Dan maar een pizza –afhalen uiteraard, het studentenleven is al vermoeiend genoeg. Op de site van Domino’s staan een aantal pizza’s zonder vlees, en je kan ze ook helemaal zelf samenstellen natuurlijk. Hoewel er een veggiepizza op de menukaart stond, koos ik toch voor de klassieke margarita. Mijn mening is: als je kiest voor pizza, moet je niet gezond gaan doen door er allerlei groenten op te gooien.’

 Ik leer steeds meer vegetarische alternatieven kennen en begin de zoektocht ernaar stiekem ook wel leuk te vinden

‘Conclusie van deze week: ik leer steeds meer vegetarische alternatieven kennen en begin de zoektocht ernaar stiekem ook wel leuk te vinden. Sommigen vroegen me al of ik na deze veertig dagen weer fulltime vleeseter ga worden. En hoe langer ik hiermee bezig ben, hoe meer ik over die vraag pieker. Maar dat zijn zorgen voor na 15 april, eerst dit project tot een goed einde brengen. Volgende week staan er geen belangrijke eetgelegenheden op de planning, dus ik laat me verrassen.’

– Sien Vanneste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *