Dagen Zonder Vlees (Deel 5): “Ik besef nu hoe beperkt de keuze van vegetariërs is”

TANK TEST: Dagen Zonder Vlees. Onze redactrice Sien neemt de proef op de som en gaat in een studentenstad Gent vol Julientjes, goedkope spaghetti’s, pitta’s en mexicano’s de uitdaging aan om veertig dagen vis noch vlees te eten. Deel 5. 

Het einde nadert en nog steeds ga ik vlees- en visloos door het leven! Maandagavond ging ik bij een vriendin op haar kot eten om daarna samen de mol te ontmaskeren. Het vegetarisch eten ging goed, de mol ontmaskeren iets minder, maar dat geheel terzijde. De keukenprinses in kwestie had een wokschotel klaargemaakt met quorn. Ik had al van quorn gehoord, maar er nog niet van geproefd en ik moet zeggen dat het echt superlekker was. Moet ik zeker onthouden voor de volgende weken. Voor de rest van de week geen spectaculaire maaltijden gegeten. Soep was weer van de partij, net zoals Provençaalse saus en spinazie.

Waarom was er geen broodje met vegetarische kippennuggets, eiersla of iets anders vegetarisch?

Zaterdag wist ik niet zo goed wat me te wachten stond qua eten. Ik deed namelijk mee aan de finale van Het Grootste Licht, een jongerenquiz georganiseerd door De Standaard. De finale zou een hele dag duren en ter plaatse was er avondeten voorzien. Er was geen overweldigende keuzemogelijkheid en ik was dan nog extra beperkt. Want de vis in een sausje en de gebakken kip met, zo te zien, een lekker krokante korst moest ik aan mijn neus laten voorbijgaan. Volgens de tafelgenoten was het lekker, goed voor hen natuurlijk. Op mijn bord lag rijst en een mengeling van zoete aardappel en bonen. Niet slecht hoor, maar een stukje kip of vis had hier wel gesmaakt.

Belachelijk krokant

De volgende dag vertoefde ik een namiddag in Brugge samen met mijn vriend en kwam natuurlijk de vraag: “Wat gaan we eten?” Een broodje leek ons de gemakkelijkste oplossing. Er stonden enkele panini’s in het assortiment: altijd lekker. Al kon ik niet echt kiezen, er was er maar eentje zonder vlees. Ingrediënten van dienst: tomaat, pesto en mozzarella; niet het spannendste broodje, maar het was wel oké. Mijn vriend genoot van een broodje Crusty Chick’n. Die naam alleen al deed me watertanden. Een groot broodje met twee stukken kip met een belachelijk krokante korst. Daar zat ik dan met mijn panini. Waarom was er geen broodje met vegetarische kippennuggets, eiersla of iets anders vegetarisch? Ik begrijp nu hoe beperkt de keuze van vegetariërs is. Vind ik best wel spijtig.

Goede richting

Deze week werd het verbod op onverdoofd slachten ingevoerd. Eindelijk! Voor deze uitdaging was ik er helemaal niet mee bezig. Maar toen ik het hoorde, was ik toch echt blij. Dieren slachten is daarmee niet goedgepraat, maar het is toch zeker een stap in de goede richting.

Conclusie van deze week: er waren momenten dat ik het even moeilijk had. Maar gelukkig gingen die ook voorbij en heb ik niet toegegeven. Volgende week  staan er tussen het studeren door ook een paar uitstapjes gepland. Benieuwd hoe ik daar standhoud.

– Sien Vanneste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *