De veroveraars van de geschiedenis

Julius Caesar, Alexander de Grote, Djenghis Khan, Napoleon, Cleopatra… We kennen deze namen allemaal wel. Grote mannen (of vrouwen) die in het verleden de wereld aan hun voeten hadden, maar nu alleen nog voortleven in de boeken die hun verhaal vertellen. Maar wie schuilt er achter deze belangrijke figuren? Hoe bereikten ze zo’n hoogtes dat vandaag de dag kinderen worden grootgebracht met hun verhalen. Dit waren geen mythologische figuren, maar personen van vlees en bloed. Veel schrijvers proberen hun ingewikkelde karakter met pen en papier vast te leggen. Een hele klus omdat velen, ondanks hun grootheid, in hun tijd gezien werden als moordenaars. De volgende auteurs zijn erin geslaagd zowel het charisma als de grillen van de machthebbende figuren uit de geschiedenis weer te geven.

Culture club_De veroveraars van de geschiedenis_2.pngConn Iggulden – Caesar-reeks

De jonge Caesar was geen gemakkelijke jongen. Ook in zijn jeugd bezat hij al een vuur die hij later over heel Europa zou verspreiden. Julius verloor zijn vader op heel jonge leeftijd aan de vroege slavenopstand die door Spartacus gestart werd. Onder meer de dood van zijn oom Marius, de moord op zijn vrouw en de veldslag tegen Spartacus, vormden Julius om tot de man die later zijn Romeinse rijk tot over de grenzen van de Rijn zou brengen.

De Britse schrijver Iggulden beschrijft een man die zich met zijn magisch charisma omvormt tot een god onder Romeinen. Iggulden wekt met zijn typerende stijl een wereld tot leven die zowel bruut als nobel kan zijn. Hoe één man na zijn dood een rijk zou nalaten dat nooit meer hetzelfde zou zijn. Op de Iden* van maart lees je met tranen in de ogen hoe de veroveraar van Gallië vijftig maal in de borst gestoken wordt. De reeks vertelt de eerzucht, nobelheid, wreedheid en jaloezie van het leven van Julius Caesar.

*Iden= Romeinse term voor dag van de volle maan

 

Culture club_De veroveraars van de geschiedenis_3.pngJack Hight – Saladin-trilogie

De man die Jeruzalem voor zijn volk, de Saracenen, uit de handen van de kruisvaarders heroverde. Door de westerse wereld werd hij gezien als een barbaar, maar Jack Hight beschrijft met nauwkeurigheid de edelmoedigheid en de kracht van Salah ad-Din. Hij stamde af van de Koerden (toen al als een minderwaardig volk gezien), maar wist met zijn grootsheid alle Arabische stammen achter zich te scharen. Een ongekende strijdmacht voor de kruisvaarders onder Richard Leeuwenhart. Hight richt zich niet alleen op de bloederige veldslagen, maar ook op de politieke spelletjes tussen de islamieten en de christenen. Met grootsheid omschrijft Hight het leven van een onwaardige zoon die omgevormd wordt tot een heerser met een subtiliteit van oorlogsvoering die onze wereld amper gekend heeft. Geleid door zijn geloof en barmhartigheid, verovert hij de harten van zijn bevolking en tegelijkertijd de lezer thuis. Een meestertrilogie op maat van alle geschiedenisliefhebbers.

 

Culture club_De veroveraars van de geschiedenis_4.pngValerio Massimo Manfredi – Alexander de Grote-trilogie

Alexander de Grote, één van de grootste veroveraars die onze geschiedenis ooit gekend heeft. De naam die voor andere grote figuren, zoals Caesar en Cleopatra, een voorbeeld vormde. Qua veroverd gebied moet hij hoogstwaarschijnlijk enkel voor Djenghis Khan onderdoen. De geschiedenisschrijver Manfredi schrijft in zijn uitgesproken stijl over het woelend verloop van Alexanders leven. Van zijn opleiding door de filosoof Aristoteles tot zijn veroveringen voorbij de Indusvallei. In drie meesterwerken wordt de Macedoniër tot in de puntjes beschreven. Zowel de grillen waarin hij een vriend vermoord, als de spijt die hij achteraf toont voor zijn daad. Volgens sommigen was hij wreed, volgens anderen een god, maar in het echt was hij gewoon een man als ieder ander. Na zijn dood verdeelden zijn generaals het gebied onder elkaar. Nooit zou dit uitgestrekte gebied nog onder één iemands bevel staan.

 

Culture club_De veroveraars van de geschiedenis_5.pngMargaret George – Cleopatra-serie

Niet alleen mannen waren figuren om over na te vertellen. Margaret George schrijft haar typische romanbiografieën over de ‘sterke madammen’ van vroeger. Zowel Helena van Troje als Elizabeth I komen aan bod. De ene veroorzaakte zogezegd met haar schoonheid de Trojaanse oorlog, de andere was één van de langst regerende monarchen van Engeland. Maar de beste serie van George is ongetwijfeld die over Cleopatra. Een verre afstammelinge van Alexander de Grote die woont in de naar hem genoemde stad, Alexandrië.

Als enkel vierde in de lijn voor de troonopvolging verwachtte men niet te veel van de jonge koningsdochter Cleopatra. Al was ze in haar jeugd een kind met een sterk karakter. Ze viel vooral op door haar scherpe gelaatstrekken die volgens sommigen als schoonheid beschouwt kunnen worden. Nadat twee van haar zussen vermoord werden omdat ze de troon van Egypte probeerden te stelen van haar vader, kreeg ze toch de kans om te regeren onder het juk van de Romeinen en haar eigen broer.

George beschrijft koelbloedig de donkere jeugd van Cleopatra en het korte leven van de Egyptenaar. Vooral in die tijd waren er veel burgeroorlogen binnenin Egypte. Sommigen waren het niet eens dat de Romeinen zoveel inspraak hadden binnenin Egypte. Aangezien Cleopatra het zowel met Caesar als Marcus Antonius aanpapte, kun je al raden dat de koningin dat helemaal niet zo erg vond. Georges beschrijvende stijl past goed in deze geschiedenis en het is fijn om eens een vrouw als hoofdpersonage te hebben in een wereld die vooral geregeerd wordt door mannen.

 

 

Michiel Maertens

 

Andere aanraders:
Simon Scarrow – Napoleon/Wellington serie
Manda Scott – Boudica serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *