“Jongvolwassenen leggen zichzelf te veel druk op”

Veel jongvolwassenen hebben het vaak te druk. Hobby’s, vrienden, schoolwerk en andere verplichtingen nemen een groot deel van hun tijd in beslag. Dat tijdsgebrek brengt stress met zich mee. Op dinsdag 13 maart 2018 gaf filosoof Ignaas Devisch een lezing over de impact van stress op ons leven. Zijn lezing zette mij aan het denken.

Drukke agenda

Volgens sommigen moeten mensen zich eens goed vervelen om zich beter te voelen, maar dat moeten we met een korreltje zout nemen. Als we ons vervelen, beginnen we te piekeren. Dit zorgt ervoor dat we ons opnieuw willen amuseren, maar dat doen we dan vaak te extreem. Het is dus een vicieuze cirkel waar ieder van ons wel eens in terechtkomt. Bovendien komt verveling ook niet overeen met het verwachtingspatroon van iemands leven. Wanneer je je vrienden vier weekends op rij vertelt dat je je hebt verveelt, dan zullen ze zonder twijfel denken dat je geen sociaal leven hebt. De mens associeert een drukke agenda te vaak met succesvol zijn. Wanneer je het druk hebt, vermoedt men dat je een groot netwerk hebt. Daarnaast is er ook een verband tussen een drukke agenda en last hebben van een burn-out, maar de twee gaan niet per se hand in hand. Als we dingen doen die zinvol zijn, krijgen we niet snel te kampen met een burn-out. Een zinvol leven maakt ons gelukkig, maar helaas moet iedereen wel eens iets met tegenzin doen.

Kiezen is verliezen

Gelovige mensen vinden rust bij God of in de gedachte dat er een hiernamaals bestaat. Ik daarentegen geloof niet dat er na de dood nog iets is. Ik wil alles uit mijn leven halen want na de dood krijg ik geen tweede kans. Mensen zoals ik maken dan een bucketlist met dingen die ik absoluut wil doen in mijn leven. Zo’n lijst zorgt wel voor extra stress want het is onmogelijk om alles te realiseren. Een mens moet keuzes maken en kiezen is verliezen.

Tips in de boekhandel

We kunnen er niet omheen dat de generatie jongvolwassenen te veel druk legt op het individu. We focussen te veel op onze zelfontwikkeling. Tien hobby’s en een studentenjob om onszelf te kunnen ontwikkelen. Het lijkt normaal, maar het bezorgt ons stress. Iedereen wil uniek zijn, maar tegelijkertijd niet uit de toon vallen. We maken het onszelf veel te moeilijk. Daarnaast heb je de boekhandels die ons overstelpen met boeken over yoga, burn-outs, mindfulness… ,maar maken die boeken het probleem niet nog groter? Stress is niet iets wat je met enkele tips kan wegtoveren. Je kan de stress verdringen, maar uiteindelijk ga je er toch aan moeten toegeven.

 

-Oona Platel-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *