Louise Coffyn: “Mensen verafgoodden me omdat ik aan een achterlijk programma had meegedaan”

Louise Coffyn (24) heeft een bewogen jaar achter de rug. Ze spreekt honderduit over de minder zonnige kant van ‘Temptation Island’, de periode nadat de camera’s stopten met draaien en haar boek. “Ik wilde terug trots zijn op mezelf.” Foto: Beau Wauters

Ik ontmoet Louise Coffyn in een koffiebar in Gent. Tijdens ons gesprek is duidelijk dat Coffyn, een jaar na haar deelname aan Temptation Island, nog steeds herinnerd wordt aan het programma. Meerdere klanten van de bar herkennen haar en wat tienermeisjes fluisteren zelfs: “Oh my god, is dat die?”, terwijl ze van hun koffie nippen bij het buitengaan.

Coffyn trok naar het eiland met haar toenmalige vriend Marvin. “Waarom? Gewoon voor de fun. De gevolgen deerden me niet en ik dacht: je ziet elkaar graag en ze filmen je. Dan doe je wel niets verkeerds, zeker?

Tijdens de uitzendingen kreeg ze het hard te verduren, zowel op sociale media als in de roddelpers. “Er ging geen week voorbij of ik stond in een magazine zonder dat de journalist in kwestie me iets had gevraagd.” Hierdoor verloor ze haar vertrouwen in sommige media. “De helft van wat ze over me schreven, was compleet uit de lucht gegrepen.”
Wat volgde was een moeilijke periode. “Soms voelde ik me zo bekeken dat ik niet meer over straat durfde lopen.”

Omdat je bang was voor de reacties?
Coffyn: “Ik schaamde me. Zeker toen ik meermaals opmerkte dat mensen over mij aan het praten waren wanneer ze me zagen in het openbaar. Dan dacht ik telkens: zeg het gewoon in mijn gezicht, hé. Mijn familie, maar vooral mijn moeder, had het daar heel moeilijk mee. Zij durfde zelfs niet meer over straat lopen met mij. Toen had ik even zin om alles op te geven.”

Er verschenen heel wat gore reacties over jou op sociale media.
Coffyn: “Iedereen had mij gewaarschuwd ze niet te lezen, maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen durfden echt ongelofelijke dingen schrijven, maar zodra ik erop reageerde, sloeg de toon al meteen om.

Wat ik wel vreemd vond, is dat mensen me verafgoodden omdat ik aan een achterlijk programma had meegedaan. Ik had toch niets gewonnen of een bijzonder talent benut? Al moet ik wel bekennen dat die steun uit onbekende hoek me ook wel deugd deed.”

© Beau Wauters
© Beau Wauters

Wisten je ouders van je deelname?
Coffyn: “Nee. Ik had ze wijsgemaakt dat ik een paar weken op reis ging en pas toen ik terug was, vertelde ik hen de waarheid. Ze waren boos omdat ik aan zo’n belachelijk programma had meegedaan.
Over de opnames zelf heb ik nooit gepraat met hen. Mede door mijn afstandelijke relatie met mijn moeder. Zij wist zelfs amper iets over Marvin.”

Was je dan niet bang toen de afleveringen werden uitgezonden? Je wist wat er zou komen.
Coffyn: “Maar nee, ik wist niet wat er zou komen. Ze filmen je dag in, dag uit, maar na de montage blijven van die opnames tien minuten over en je weet helaas niet wélke tien minuten.

“Ze filmen je dag in, dag uit, maar na de montage blijven van die opnames tien minuten over”

Aanvankelijk was ik zelfs niet plan om te kijken, maar ik wilde weten wat er op het eiland van de mannen (waar haar vriend Marvin zat, red.) was gebeurd. Na de opnames sprak ik Marvin amper, dus ik had behoefte aan verklaringen.

De uitzending van de eerste aflevering was een hel voor mij. Op het eiland was er een moment waarop Marvin en ik in een kamer zaten, zonder kleren. De ploeg had ons verzekerd dat de aanwezige camera’s nog niet werkten, aangezien de opnames nog moesten beginnen. Een leugen, want de camera’s stonden wel degelijk aan. Héél mijn familie heeft die scène gezien, neefjes en nichtjes van amper acht jaar incluis. “

Tien minuten

Hoe was de relatie met de ploeg van VIJF die meereisde?

Coffyn: “Ze hebben veel loze beloftes gemaakt. De programmamakers zijn als God en hebben over alles controle. Zo maakten ze ons wijs wat ze maar wilden en dat maakte me gek. Ik kon niemand meer vertrouwen. Ik zou het moeilijk hebben om op zo’n redactie te werken.”

Kon je bij hen terecht toen je psychologische hulp nodig had?
Coffyn: “De aanwezige psychologe was geen hulp. Ik ben sowieso al een slechte prater en op die vreselijke momenten kon ik echt iemand gebruiken. Die hulp bleef jammer genoeg uit.

Op het eiland word je helemaal gek en, omdat je zo in de knoop zit met jezelf, gedraag je je op een manier die je normaal schuwt. Dat is wat de producenten willen, natuurlijk. Dat merkte je dit jaar ook.”

Ik wilde terug trots zijn op mezelf, want na de uitzendingen voelde ik me een nobody © Beau Wauters
Ik wilde terug trots zijn op mezelf, want na de uitzendingen voelde ik me een nobody © Beau Wauters

Ze filmden je altijd en overal, zelfs als je dat niet wilde. Hoe was dat?
Coffyn: “Dat went. Na een tijd vergat ik dat de camera’s er waren. Maar toch, ik wilde op bepaalde momenten écht niet gefilmd worden en dat respecteerde de cameraploeg niet altijd. Zo rende ik tijdens een van mijn ergste momente eens naar de badkamer, omdat ik wist dat daar geen camera’s hingen. (Het moment waarop Coffyn huilde nadat ze schokkende beelden te zien kreeg van haar vriend Marvin, red.) Plots stond er een cameraploeg binnen, zonder te kloppen. Ik had dat natuurlijk wel verwacht voor ik aan het programma begon, maar toen gingen ze te ver.

Na de uitzending doen de deelnemers en vrijgezellen traditioneel acte de présences in allerlei clubs.
Coffyn: “Ja, maar eigenlijk is dat te gek voor woorden. Ikzelf deed het ook. We mochten gratis binnen, kregen gratis drankjes en een vipbehandeling, en we werden er op het einde nog eens voor betaald ook. Tijdens zo’n feestjes stonden mensen vaak te drummen voor een foto. Ik had het geld nodig, maar zodra ik een job had, ben ik er onmiddellijk mee gestopt.

Niet waarheidsgetrouw

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Coffyn: “Een maand na de uitzendingen ontmoette ik een vrouw die vond dat ik mijn bekendheid moest benutten. Maar zelf wou ik helemaal niet bekend zijn. Plots kwam ze op het idee dat ik een boek moest schrijven. Nadat ik enkele dingen op papier had gezet, vond ik na lang zoeken een uitgeverij die bereid was om “Waar het hart vol van is…” uit te geven.

En waarom besloot je om dat boek te schrijven?
Coffyn: “Voor mezelf. Ik wilde terug trots zijn op mezelf, want na de uitzendingen voelde ik me een nobody. ‘s Morgens geraakte ik mijn bed niet uit, ik had nergens zin in en had zelfs heel donkere gedachten. Dat boek heeft mij er weer bovenop geholpen. Voor de winst deed ik het niet.”

In het boek spreek je over Gabriël en Lilly, maar eigenlijk gaat het over jezelf.
Coffyn: “Het is inderdaad biografisch, maar niet helemaal waarheidsgetrouw. Ik heb een iets romantischer beeld geschetst.”

Waarom niet gewoon je eigen naam gebruiken?
Coffyn: “Om verschillende redenen. Ten eerste had ik een contract getekend met VIJF. Daarin stond dat ik niets mocht verdienen aan het programma, of ze namen de winst af. Omdat ze al heel mijn leven verkloot hadden, gunde ik hen die winst zeker niet. Ten tweede was ik bang dat de boekjes er passages zouden uithalen om te publiceren. Met fictieve namen heb ik er in feite niets mee te maken.”

Vind je het ten slotte, na alles wat er gebeurd is, niet moeilijk om mensen te vertrouwen?
Coffyn: “Wanneer ik iemand leer kennen, heb ik dat gevoel wel. Maar ik probeer dat uit te schakelen. Als je niemand meer toestaat, geef je mensen die het goed bedoelen geen kans meer. Dat vind ik jammer.

Louise Coffyn over haar studies

“Eerst studeerde ik biomedische wetenschappen, maar die studies heb ik verkloot door te veel uit te gaan en dom te doen. Daarna waagde ik opnieuw mijn kans bij verpleegkunde. Een leuke richting, maar te gemakkelijk voor mij. Ik voelde dat ik meer aankon, maar gewoon de motivatie nodig had.”

“Door alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden kwam ik tot het besef dat studies te belangrijk zijn om links te laten liggen. Daarom schreef ik me in voor psychologie aan de VUB. Daar nemen ze alle lessen op dus meestal lig ik gewoon in de zetel met een zak chips naar de les te kijken.”


– Elias Hoffman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *