Muziektip van de maand

Radiohead - A Moon Shaped Pool

TANK's muziektip van de maand

De nieuwe Radiohead, daar is ie dan eindelijk. Vijf jaar na het nogal polariserende The King Of Limbs, brengen de fanatiekst gekoesterde indie darlings ooit weer eens een plaatje uit waar liefhebbers aller landen massaal voor op de knieën gaan, zo zwaar onder de indruk van de sonische kwaliteiten van het werkje dat sommigen onder hen zelfs spontaan in coma belanden. A Moon Shaped Pool heeft zijn blijde intrede gemaakt, maar is dit echt nog maar eens een meesterwerk? Of wordt het tijd dat we onze roze hype-brilletjes eens afzetten met z’n allen?

Tja, dames en heren. Het zou voor de variatie waarschijnlijk leuk geweest zijn als ten minste één recensent deze plaat compleet met de grond gelijk had gemaakt, in plaats van het zonder pardon de sterren in de prijzen. Iemand die bruut de feestelijke stemming verstoort door ons toe te schreeuwen dat dit gewoon neuzelmuziek om bij de bingoën is, en dat Thom Yorke hier nog het meeste klinkt als een treurig slingeraapje met astma in plaats van als een zanger. Maar helaas, zij die in deze hosanna-chaos op zoek zijn naar een boze tegenstem, zijn hier niet aan het juiste adres. Ook ik vind dit een wondermooie plaat.

De stem van Thom Yorke wordt in deze hypnotiserende atmosfeer ook uitstekend ingezet, meer als een zich rond de muziek kronkelend extra instrument dan als aparte aandachtstrekker

Radiohead had altijd al iets stads, iets kosmopolitisch. Albums als OK Computer en Kid A hebben een gevoel van postmoderne eenzaamheid en verval in zich. Het was muziek over de grootstad als machine en het weggecijferde individu dat alleen telt in het grote geheel, en de gevolgen hiervan op persoonlijk vlak. We zijn allemaal paranoïde androïden in een wereld van valse plastieken bomen en wankele kaarthuisjes, zingen ze ons toe. Op elkaar gepakte sardientjes in een tinnen doos. Kortom, een bende creeps. En wie weet, misschien is dat de reden waarom een in de grond vreemde band als Radiohead toch wereldwijd zoveel gevoelige snaren weet te raken. Omdat het gevoel dat ze overbrengen met hun muziek net iets dieper gaat dan gemiddeld.

De insteek van A Moon Shaped Pool was om oude en nieuwe technologie door en naast elkaar te gebruiken, en dat heeft geresulteerd in het ontstaan van een soort folk ambient dat vrij uniek is voor Radioheads doen. Het album voelt hierdoor pastoraler aan dan eerder werk. Nog steeds dreigend, maar op een andere manier, eerder Twin Peaks-onheilspellend dan American Psycho-benauwend. Het knappe aan deze plaat is dat de band dan wel lichtjes van werkwijze is veranderd, maar dat ze nog steeds probleemloos hetzelfde unheimische Radiohead-gevoel weten over te brengen.

De hamvraag is echter: kan deze plaat zich meten met zijn voorgangers in zo’n kwalitatief sterk oeuvre? Ik vind van wel. Deze collectie songs past perfect in elkaar en flowt heerlijk door, ook al veranderd er weinig in tempo en klankkleur. De stem van Thom Yorke wordt in deze hypnotiserende atmosfeer ook uitstekend ingezet, meer als een zich rond de muziek kronkelend extra instrument dan als aparte aandachtstrekker. Het knapste van al is echter dat het toch niet moeilijk is om aparte hoogtepunten te vinden in dit uniforme geheel. Burn The Witch, Daydreaming, Identikit, The Numbers, na een aantal luisterbeurten komen ze vanzelf bovendrijven zonder allesoverheersend te worden. Met andere woorden, A Moon Shaped Pool toont nog maar eens het vakmanschap van Radiohead, maar dan bekeken vanuit een andere hoek.

 

Arthur De Zutter

Dat onze redacteurs hun eigen vleugels uitslaan, kunnen we alleen maar toejuichen. Muzikale fijnproever Arthur De Zutter startte onlangs een eigen muziekblog, maar keert speciaal voor TANK elke maand nog eens terug naar zijn oude nest om een cd van de maand aan u voor te stellen. Is een maandelijks shotje muziek lang niet voldoende, neem dan zeker een kijkje op zijn blog The irresistibles voor meer geweldige recensies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *