Reservoir Dogs – Quentin Tarantino (1992)

Quentin Tarantino is een gevierde filmregisseur die tal van pareltjes op zijn naam heeft staan, denk maar aan Pulp Fiction of Inglorious Bastards. Elke film die hij maakt verbijstert zowel filmkijkers als critici. Daarom wil ik graag even stilstaan bij zijn regiedebuut, Reservoir Dogs.

Reservoir Dogs is een film uit 1992 en gaat over zes overvallers die een opdracht hebben gekregen. De opgelegde missie is een diamantair beroven. De criminelen kennen elkaar niet bij naam en worden verplicht schuilnamen te gebruiken, zoals Mr. White en Mr. Blue. De opdracht loopt faliekant af: de politie heeft weet van de overval en meteen nadat het alarm afgaat, begeven ze zich al ter plaatse. Een dode en een zwaargewonde onder de criminelen zijn het resultaat. De andere bendeleden komen al snel tot een conclusie: er is een undercoveragent onder hen, maar wie? Die vraag naar het wie staat centraal tijdens de hele film.

Alle acteurs schitteren in een glansrol en de film kent uitschieters als Steve Buscemi en Michael Madsen. Buscemi vertolkt in de film de rol van Mr. Pink, een crimineel die zwaargewond raakt. Door zijn geweldige inleving in zijn personage en zijn ongeëvenaarde mimiek leef je mee met elke pijnscheut die door zijn lijf giert. Hij kan als geen ander het pijn hebben zo echt laten overkomen. Michael Madsen speelt de rol van Mr. Blonde, de enige crimineel die werkelijk psychopatische trekken heeft. Dit uit zich dan weer in de meest memorabele scène van de film met bijpassend nummer “Stuck in the middle with you”. Een leuk weetje over de acteurs: vier van hen (Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen en Steve Buscemi) spelen ook mee in één of meerdere andere films die Tarantino later maakte. Ook Tarantino zelf vertolkt zoals altijd een rolletje in zijn eigen meesterwerk.

Ook de vertelstijl en de ontwikkeling van het verhaal zijn typisch Tarantino. Net zoals in zijn andere film ‘Pulp Fiction’ gebruikt Tarantino ook hier geen chronologische opbouw. Het gebruik van de vele flashbacks zorgt ervoor dat je bepaalde personages wat beter leert kennen. Daarnaast hebben deze flashbacks nog een andere belangrijke rol: ze zorgen ervoor dat je steeds met spanning afwacht hoe de film in het heden verder zal lopen. Ze zijn dus een ideale afwisseling voor de scènes die zich afspelen in het nu van de film. Je kan het een beetje vergelijken met films op tv waarbij het reclameblok vaak start, net als het spannend begint te worden. Dat wekt de spanning op. Deze flashbacks, gepaard met de langzame spanningsopbouw, zorgen ervoor dat de film voorbijraast als een trein en dat je je geen moment verveelt.

In de film staat ook geweld centraal. Dat is eveneens typerend voor Tarantino, die met zijn nouvelle violence een geheel nieuwe en eigen filmstijl ontwikkelde. De naam kwam er vanwege de gruwelijke geweldscènes. Reservoir dogs is zijn eerste film en ook hierin zie je hoe dit kenmerk voor de eerste keer opvallend aan bod komt. De hoeveelheid geweld valt zeer goed mee in vergelijking met vele van zijn andere films, maar ze bevat toch enkele gruwelijkheden. Het geweld escaleert tijdens de bloederige ontknoping, wat ook een kenmerk is van al zijn films.

Reservoir Dogs is een meesterwerk. Met zijn prachtige dialogen, uitmuntende acteurs, goede vertelstijl en een heerlijke portie geweld is hij alles wat je van een Tarantinofilm verwacht. Mocht u dit pareltje nog niet gezien hebben: kijken is de boodschap!

 

Laurens De Jaegher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *