Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Deze week nemen we “Three Billboards outside Ebbing, Missouri” onder de loep. De moeilijk te onthouden titel verwijst naar de drie gehuurde reclamepanelen van Mildred Hayes (Frances McDormand), een bitter geworden moeder. Mildred laat de panelen aan de kant van een weinig bereden weg plaatsen in Ebbing, een dorp in Missouri. Op die reclamepanelen laat ze in zwarte letters op een rode achtergrond drie korte zinnetjes plaatsen: ‘Verkracht terwijl ze stierf. En nog steeds geen arrest. Hoe kan dat, chief Willoughby?’

Mildred Hayes verwijst hiermee naar haar dochter die zeven maanden geleden verkracht en vermoord werd, maar waar nog steeds niemand werd voor veroordeeld.
We krijgen tijdens de film weinig concrete info over de moord zelf, omdat de film meer de focus legt op de situatie in het dorp sinds de gebeurtenis. Mildred wil met de perfect legaal geplaatste panelen vooral Sheriff Willoughby (Woody Harrelson) wakker schudden. Ze kan niet beginnen rouwen zolang ze niet weet wie haar dochter vermoord heeft.

Je zou kunnen denken dat de moeder ontroostbaar is, maar het plaatsen van de reclamepanelen is haar enige actie uit droefheid en haat. Voor de rest krijgen we een beeld van een ijzige vrouw die het verlies van haar kostbare een plaats probeert te geven. In de film is zij heus niet de enige die dat probeert te doen. Alle nevenpersonages die we in de film zien, hebben mankementen en proberen net als Mildred verder te gaan met hun leven.

Het interessantst aan de film is dat er zoveel figuren en thema’s aan bod komen dat het gewoon juist voelt: moord, verkrachting, moeder-dochterrelatie, rouw, racisme, kanker, een man die met een jongere vrouw weggaat en nog zoveel meer. Allemaal zaken die heel aangrijpend zijn waardoor je na de film nog even wakker in je bed moet liggen om er even over na te denken. Het raakt je. Je krijgt er rillingen en kippenvel van. Je moet even wenen of lachen. Of alles tegelijk.
Three Billboards outside Ebbing, Missouri, een must see!

Note: 9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *