Vers bloed bij Tumult.fm

Vers bloed bij Tumult.fm

Saartje Van de Steene

Het etiket cultuurplatform is zo vaag dat je Tumult.fm misschien het best kan vergelijken met een rode bloedcel die zich een weg baant doorheen de Gentse aderen. Zijn nobele taak? De zuurstof die wordt aangereikt vanuit de culturele wereld doorsluizen naar onze hersencellen die daar oh zo veel nood aan hebben. Aangezien elke rode bloedcel een beperkte levensduur heeft, is er af en toe nood aan verversing. Bert De Geyter stampte Tumult.fm drie jaar geleden eigenhandig uit de grond, maar voelde plots dat het voor zijn kindje tijd was om de vleugels uit te slaan. Vlieginstructeur van dienst is Saartje Van de Steene (26), die zich de nieuwe Tumultcoördinatrice mag noemen. “Bert heeft iets prachtigs opgebouwd. Het enige wat ik nu kan doen, is mijn uiterste, stinkende best.”

“Als je een steen gooit in het Gentse straatbeeld, dan raak je acht op de tien keer een kunstenaar”, citeert Saartje uit een artikel dat ze ooit las. Statistisch natuurlijk onzin, maar de passionele manier waarop ze over de culturele onderbuik van Gent praat, heeft met statistiek dan ook niets te maken. Ik ontmoet haar daags na haar debuut als presentatrice van de radioshow. Die verliep nogal … tumultueus. “Ik denk niet dat ik al ooit zo nerveus ben geweest. Ergens wil je de luisteraar niet teleurstellen en even goed doen als Bert, maar nu besef ik dat zoiets de eerste keer niet kan. Dat een gast vijf minuten voor de show nog afzegde, hielp ook niet echt”, glimlacht ze.

Tumult is ...

Tumult is een website. Op www.tumult.fm kan je terecht voor al het Gentse cultuurnieuws. Van aankondigende items tot reviews, van grote evenementen tot sympathieke dwergjes, hier vindt je wekelijks inspiratie om alle culturele lusten te bevredigen.

Tumult is een radioshow. Elke woensdagmiddag van 11u tot 13u ontvangt Saartje gasten in de radiostudio van Urgent.fm en geeft hen de kans om te vertellen over hun projecten. Soms diepgaand, maar soms ook gewoon leuke koffieklets. 105.3 is the place to be.

Tumult is een aandachtige vlieg op de muur. Doorheen het jaar brengen de Tumulters verslag uit vanop heel wat Gentse evenementen. Zo is er bijvoorbeeld een mobiele radiostudio die ondertussen zijn vaste plekje kent voor de rode loper van het filmfestival en op Gent Jazz.

Tumult is een queeste. Een kanaal zijn tussen cultuur en haar publiek, is vooral een kwestie van aanvoelen wat er speelt binnen beide werelden. De exponent van die nobele queeste is waarschijnlijk het jaarlijkse evenement TumultinGent: een dag waarop smaakmakers en fijnproevers samensmelten in de Gentse binnenstad.

Tumult is vooral moeilijk in een hokje te steken.

Gelukkig 

Saartje glimlacht best veel eigenlijk. “Als je mij in het middelbaar vroeg wat ik later wilde worden, gaf ik altijd twee antwoorden: actrice of gelukkig.” Er gaat een hele grote warmte van haar uit en de keuzes die ze in het leven maakte, stralen dat ook uit. “Toen ik als achtienjarige besloot om fotografie te gaan studeren, was dat vooral omdat ik op die manier verhalen kon vertellen. Foto’s zijn het ideale ‘excuus’ om heel dicht bij de mensen te komen. Daarnaast is het natuurlijk een ontzettend boeiend medium om jezelf te uiten.”

“Tumult is een eigenwijs beestje”

Na haar studies bouwde Saartje verder aan haar portfolio en ging ze deeltijds fotografie onderwijzen in een middelbare school in Dendermonde. “Dat was een hele warme omgeving. Ik had het gevoel dat ik daar mijn hele leven kon spenderen, maar toch miste ik de tijd om zelf dingen te creëren.” In de lente kwam ze in contact gekomen met Urgent.fm via de verhalenvertellers van Relaas. “Ik kende Urgent al langer, maar wist niet dat het zo laagdrempelig was. Ik was er meteen welkom.”  Toen ze de vacature voor een nieuwe coördinator bij Tumult.fm zag passeren, twijfelde ze niet lang. “Ik had op dat moment enkel meegewerkt op Gent Jazz en de Gentse Feesten en dacht eerst dat die vacature nog te vroeg kwam. Ik besloot uiteindelijk om het gewoon te proberen.”

Saartje: "Dat de werking van Tumult gedragen wordt door zoveel vrijwilligers, daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor."
Saartje: “Dat de werking van Tumult gedragen wordt door zoveel vrijwilligers, daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor.”

Verhalen

“Het was een kwestie van mijn ondernemingsdurf te combineren met de grote culturele kring die ik al op zak heb. Naast een uitvoerige motivatiebrief en mijn cv, had ik als extraatje een video gemaakt. Daarin prezen spelers binnen de Gentse cultuurwereld mij op ludieke wijze aan als coördinatrice”, zegt Saartje over haar sollicitatie. Die aanpak heeft duidelijk indruk gemaakt.

“De luisteraars zullen het nu natuurlijk met een vrouwenstem moeten doen”

Als nieuwe coördinatrice van Tumult.fm krijgt ze onder meer de touwtjes van de radioshow en het online cultuurplatform in handen. Net als bij haar foto’s ziet ze het als een plek om verhalen te laten opborrelen. “In de loop der jaren is tekst steeds belangrijker geworden bij mijn foto’s. Een foto toont nu eenmaal nooit de volledige waarheid en kan zelfs een heel fout beeld van iemand scheppen als je onvoorzichtig bent. Dat vind ik bijvoorbeeld zo mooi aan radio. Mensen krijgen de kans om het volledige verhaal te brengen en kunnen zich herpakken als ze uit de bocht gaan.

Vrouwenstem

Welke weg Saartje op wil met Tumult.fm is nog wat aftasten. Ze beseft goed dat ze die nieuwe weg niet alleen afwandelt. “Dat de werking van Tumult gedragen wordt door zoveel vrijwilligers, daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor. Ik probeer er attent op te zijn dat ze die dankbaarheid voelen.” Die vrijwilligers hebben uiteraard een grote invloed op Tumult.fm. “Tumult is een eigenwijs beestje. We proberen ook de hele kleine initiatieven naar de oppervlakte te krijgen. Welke projecten we als groep de moeite vinden, gaat dat proces sterk beïnvloeden. Tumult zal altijd mee evolueren met zijn vrijwilligers, maar dat is net goed.”

“Hoe Bert en ik verschillen qua aanpak? Daar kan ik nu echt nog weinig over kwijt. Ik hoor wel van iedereen dat we heel goed op elkaar lijken. Alleen zullen de luisteraars het nu natuurlijk met een vrouwenstem moeten doen”, lacht ze.

Ik ben er zeker van dat ze dat niet erg zullen vinden, Saartje.

 

Michiel Martin

 

Voel je plots een onweerstaanbare drang om mee te werken aan dit project? Twijfel zeker niet. Tumult is altijd op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om mee te helpen aan hun ‘cultuurqueeste’ en zal je met open armen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *