Yasmien Naciri: “Ik weiger mij te laten reduceren tot een hoofddoek”

Haar grootouders kwamen als gastarbeiders naar België en verhuisden na de sluiting van de mijnen naar Mol. Ik ontmoet Yasmien Naciri in het Agoracafé van de Universiteit van Antwerpen, waar ze meertalige communicatie studeert. Foto: Niels Verdonck

Naast student is ze columniste bij De Morgen, waar ze elke week haar licht laat schijnen op actuele maatschappijthema’s.
Ondertussen probeert ze haar medemens te helpen. Zowel in België als in Marokko. Jongeren, daklozen of weeskinderen, ze draagt ze allemaal een warm hart toe. “Ik zie mezelf niet echt als een rolmodel.”

Yasmien Naciri kwam voor het eerst in de belangstelling toen ze na een vruchteloze zoektocht naar een stageplaats op Twitter van leer trok tegen het stigma rond haar hoofddoek. “Ik was in het laatste jaar van mijn bachelor Bedrijfsmanagement op zoek naar een stageplaats. Telkens hetzelfde riedeltje: Niet mijn cv of sollicitatie was het probleem, maar mijn hoofddoek. Het zou de klanten afschrikken, wat ik natuurlijk bullshit vind.”

Waarom vragen ze mij voor debatten over radicalisering. Ik ben toch geen theoloog of psycholoog?

Door haar felle uithaal kwam ze op de radio en had ze een stageplaats bij Microsoft te pakken. “Bij Microsoft zagen ze mij als een gewone  mondige jongedame en hadden ze een wow-gevoel.” Daarna vroegen meer en meer radioprogramma’s, waaronder de BEL10, haar om te spreken over ondernemen. Op Twitter groeide haar achterban zienderogen en stroomden de aanbiedingen binnen van kranten om een column te schrijven.

“Onder andere Het Laatste Nieuws vroeg me om iets te schrijven over de boerkini, maar dat heb ik geweigerd. Je mag als moslim(a) in België nog zo succesvol zijn, mensen willen je altijd linken aan je geloof. Ik weiger mij te laten reduceren tot mijn hoofddoek. Waarom vragen ze mij voor debatten over radicalisering. Ik ben toch geen theoloog of psycholoog?”, zegt ze scherp. Uiteindelijk hapte ze toe bij De Morgen, waar ze zelf haar onderwerpen mag bepalen en nu heeft ze elke dinsdag haar vaste stek in de krant.

Rolmodel

Naciri probeert al lang haar steentje bij te dragen aan een betere wereld. “Ik wil mensen in België en Marokko helpen. Amana is een hulporganisatie die ik opstartte omdat ik in tijdsgebrek zat met mijn studies. De vzw zamelt geld in voor verscheidene doelen, van Antwerpse daklozen tot Marokkaanse weeskinderen.”

Ze zamelt geld in via vrienden en klasgenoten maar ook haar sociale media worden ingezet om mensen in nood te helpen. Mensen bieden spontaan hun hulp aan en spammen hun vrienden en hun familie om te doneren. “Vorig jaar konden we een Marokkaans dorpje van stromend water voorzien en zelfs een ambulance sturen. Met kerst organiseerden we een groot diner voor Antwerpse daklozen.” Naciri heeft een groot hart voor sociaal ondernemen en met Fleks heeft ze daarvoor een platform gecreëerd. “Bij Amana zag ik jongeren die snakten naar hun eigen project, maar niet goed wisten op welke manier ze dat moesten opstarten. In Fleks proberen mijn team en ik jongeren te begeleiden, inspireren en te stimuleren. Maar ik zie mezelf niet echt als een rolmodel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *